Templates

Elk template bestaat uit een aantal vaste blokken. Deze blokken bepalen de functionaliteit van de pagina. Hieronder staan van elk template in het kort de blokken en hun eigenschappen omschreven.
 1. Standard (gewone-tekstpagina)
 2. Standard + sidebar-right
 3. News
 4. Homepage
 5. Contactform
 6. FAQ (Vraag en antwoord)
 7. Photogallery (foto-album)
 8. Billboard (prikbord)
 9. Sitemap
 10. Search (zoeken)
Standard (gewone-tekstpagina)

Deze pagina bestaat uit een paragrafenblok met één of meerdere paragrafen.
Per paragraaf is het mogelijk om teksten en plaatjes te plaatsen.
Deze tekst kan middels een zgn WYSIWYG-tekstbewerker opgemaakt worden (WYSIWYG = What You See Is What You Get). Hierbij wordt gebruik gemaakt van tevoren gedefinieerde stijlen voor bijvoorbeeld kopjes, zodat uw site geen allegaartje wordt aan opmaakstijlen.
Daarnaast is het mogelijk om teksten vet en cursief te maken en bijvoorbeeld lijstjes te maken en hyperlinks te maken naar pagina's binnen of buiten de site.

Het aantal paragrafen in een paragrafenblok is onbeperkt.

naar boven
Standard + sidebar-right

Deze pagina heeft naast het standaard paragrafenblok nog een extra paragrafenblok.
Dit extra paragrafenblok wijkt af ten opzichte van het standaardblok wat betreft locatie op de pagina en opmaak van de teksten erin.

Dit blok kan bijvoorbeeld aan de rechterkant van de pagina staan, met adresgegevens erin, of de "aanbieding van de week".

naar boven
News

Een nieuwspagina bestaat uit twee delen:

 • Een gegenereerde nieuwsberichtenindex
 • De nieuwsberichten zelf

De nieuwsberichtenindex:
Boven de nieuwsberichtenindex bevindt zich een standaard paragrafenblok. Hier kunt u nog een introtekst plaatsen.
Van elk nieuwsbericht worden de eerste 50 woorden getoond, zonder eventuele links en plaatjes, met daarna een link naar de pagina met het volledige bericht.
Tevens wordt het nieuwsbericht-archief getoond, met de titels van berichten tot een jaar terug, per maand gesorteerd.

De nieuwsberichtpagina:
Elk nieuwsbericht bestaat uit een paragrafenblok (zie gewone-tekstpagina), aangevuld met een start- en einddatum. De startdatum bepaalt vanaf wanneer het bericht op de site getoond wordt. De einddatum bepaalt wanneer een bericht naar het archief verplaatst wordt.
De recentst geplaatste berichten staan bovenaan.
naar boven
Homepage

Dit is een template met, naast een standaard paragrafenblok, een gedeelte waar nieuwsberichten worden geïmporteerd. Het aantal te importeren nieuwsberichten is variabel. Het is mogelijk om het gehele nieuwsbericht te tonen of alleen de eerste x aantal woorden ervan. Dit is niet door webmasters in te stellen, maar dit wordt geconfigureerd tijdens het inrichten van de StartCMS-site.

Op deze pagina kan ook een tweede paragrafenblok getoond worden (zie Standard + sidebar-right)

naar boven
Contactform

Bovenaan deze pagina bevindt zich een standaard paragrafenblok, waar een introductietekst getoond kan worden.
Eronder een formulier met een aantal vaste velden (naam, adres, telefoon etc.) en een gedeelte om een vraag of opmerking te plaatsen.
Zodra het formulier verzonden is, wordt een "bedankt"pagina getoond. Deze pagina bevat een standaard paragrafenblok.

naar boven
FAQ (Vraag en antwoord)

Ook hier weer bovenaan een standaard paragrafenblok.

Eronder een "speciaal" paragrafenblok: van elke paragraaf wordt, boven dit blok, in een lijst de titel getoond. Bij een klik op deze titel "springt" de pagina naar de bijbehorende paragraaftekst. Onder de paragraaftekst een link "terug naar boven".
De paragrafen zijn verder "gewone paragrafen" en kunnen dus voorzien worden van plaatjes, opmaak en hyperlinks.

naar boven
Photogallery (foto-album)

Deze paginasoort bestaat uit twee delen:

 • De gegenereerde foto-index:
  Bovenaan een standaard-paragrafenblok. Hieronder worden miniaturen van de foto's in het fotoalbum getoond. Hoe groot die miniaturen zijn wordt bij configuratie van de site bepaald. Bij een klik op zo'n miniatuur opent een nieuwe pagina:
 • De fotopagina:
  Van elke foto kan de titel en een eventueel onderschrift getoond worden. Boven de foto de blader-links (volgende/vorige foto)

Foto's zijn door de webmaster te plaatsen door ze, per directory, te plaatsen op de webserver. De miniaturen worden door het systeem gegenereerd.

naar boven
Billboard (prikbord)

Deze pagina kan gebruikt worden als eenvoudig gastenboek: sitebezoekers kunnen hier berichten plaatsen.

De berichten worden getoond op chronologische volgorde, de nieuwste bovenaan. De afzender en plaatsingstijd worden boven elk bericht gezet. Het is niet mogelijk om te reageren op berichten.

Boven de berichtenlijst staat een standaard-paragrafenblok. Hieronder een button "plaats bericht". Bij muisklik op deze button wordt een nieuwe pagina getoond, waarop een formulier staat waar sitebezoekers een berichtje kunnen plaatsen.

naar boven
Sitemap

Bovenaan staat een standaard-paragrafenblok.

Eronder wordt de complete navigatie-boom getoond.

naar boven
Search (zoeken)

Deze pagina bevat een zoekveldje, bij invullen van één of meerdere zoekwoorden worden de resultaten getoond (10 resultaten per pagina) en eronder bladerlinks.

De resultaten bestaan uit een titel, een deel van de tekst waar de zoekwoorden voorkomen en de link naar de betreffende pagina.

naar boven